Recept: Chutný losos plný bielkovín od fitness kuchára Petra Melkusa

Recept: Chutný losos plný bielkovín od fitness kuchára Petra Melkusa

Losos patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie ryby, ktoré konzumujú priaznivci kulturistiky, fitness, silových, individuálnych aj kolektívnych športov požadujúci kvalitný zdroj bielkovín aj tukov (tuky sú nielen zdrojom energie, ale sú aj substrátom potrebným pre tvorbu prirodzene sa v tele vyskytujúcich hormónov s rastovým a regeneračným účinkom). Bez ohľadu na to, či sa konzumuje losos varený, pečený, údený alebo surový (dobre známe sushi hojne využíva práve mäso z lososa), oceňovaný je predovšetkým pre skvelú chuť.

Mäso má v surovom stave typickú oranžovočervenú farbu, pri tepelnej úprave sa mení na jemne ružovú. Podľa toho, z akej časti lososa konzumujete mäso (aj podľa toho, kde losos vyrastal), môže mať v surovom stave od 6 g až do 23 g tuku na 100 g (tučnejšie sú lososy z tzv. akvakultúrnych fariem, lososy lovené v prírode majú tuku menej), obsah bielkovín v rovnakom množstve sa pohybuje na hranici 21 g. Vhodnou úpravou sa môže mäso lososa zbaviť časti tukov, takže sa nemusí jesť výhradne v objemovom období, kedy sa kladie dôraz na zvýšený príjem kalórií z kvalitných zdrojov – tie podporujú rast svalovej hmoty v kulturistike aj fitness.

Existuje množstvo overených spôsobov na prípravu lososa (čerstvého môžete pripravovať na grile, hodí sa na pečenie, dusenie, alebo varenie – napríklad aj v mikroténovom sáčku). Fitness kuchár Peter Melkus, ktorý varí v Hoteli Bonaparte, v reštaurácii s názvom Napoleon v Šebastovciach pri Košiciach (hotel patrí manželom Révajovým – Natália Révajová je známa Slovenská bodyfitnesska, ktorá má na svojom konte najprestížnejšie úspechy z IFBB Majsrovstiev Európy a IFBB Majstrovstiev sveta v kategóriách fitness a bodyfitness a aktuálne pôsobí v profesionálnom fitness), vám ukáže recept, podľa ktorého si chutného, na bielkoviny bohatého lososa môžete pripraviť aj u vás doma.

Chutný losos plný bielkovín od fitness kuchára Petra Melkusa