Mínus 1cm centimeter na obvode pásu sa rovná strate koľkých kg?

Mínus 1cm centimeter na obvode pásu sa rovná strate koľkých kg?

Ľudia zo sveta bodybuildingu/musclebuildingu a fitness majú radi čísla. A riadia sa nimi. Takmer bez reptania. Jedz 5x denne, jedz 3x denne, vykonaj 3 série, v každej zvládni 15 opakovaní, každý týždeň si pridaj 3% na tréningovej záťaži, odpočívaj 30 sekúnd, odpočívaj 3 minúty, používaj 80% zo svojho 1RM (poznámka - maximum pre jedno opakovanie), trénuj 4x do týždňa, trénuj 3x a daj si 1 deň odpočinku. Čísla, všade samé čísla.

Pravdou ale je, že v gym-och a fitness centrách počuť aj otázky a medzi nimi aj túto: "Koľko kilogramov musím schudnúť, ak chcem mať obvod pásu štíhlejší o jeden centimeter?" A odpovedať na túto otázku nie je jednoduché ...

Vraví sa, kto hľadá, ten nájde, pravdou ale je, že nájsť relevantný počet štúdií na túto tému je nemožné. Ale úvaha - ak schudnem, určite stratím na obvodoch je logická a dokazujú to aj fotografie tých, ktorí po schudnutí si oblečú svoje pôvodne používané nohavice a nechápu, aký široký bol ich pás. A tak na rad prišli improvizácia. A hľadanie.
Chdunutie bikinifitnessiek ako na to - Sara BACK
Ľudia na sociálnych sieťach sa radi pochvália, za akú dobu dokázali "zhodiť" toľko a toľko kilogramov, niektorí dokonca údaj doplnia o informácie, koľko cm mal ich obvod pásu/pŕs/stehien/bokov pred chudnutím a koľko po chudnutí. Takéto údaje stačí zapísať do grafov a máte výsledok. Aký? Samozrejme, iba orientačný, nakoľko informácia "scuhodol toľko a toľko a jeho obvod pásu sa zmenšil o XYZ centimetrov" neobsahuje jeden základný parameter - výšku daného šťastlivca. Ale ... porovnaním informácií s nasledujúcou štúdiou, kde na základe matematického modelu je možné urobiť predpoklad, aký obvod pásu sa dosiahne pri strate daného počtu kilogramov (presnejšie - libier tzn. 0,454kg/lbs; obvod pásu je v amerických mierach - 1inch/2,54cm) je jasné, že výsledky nie sú výrazne rozdielne.

Chudnutie - kolko kg musim schudnut

46 prípadov postačilo na to, aby výsledkom boli tieto čísla:

  • rozsah chudnutia viac ako 25kg - strata 1,5kg priniesla priemerný úbytok na obvode pásu 1cm
  • rozsah chudnutia menej ako 25kg priniesol však lepšie výsledky - strata 1,1kg priniesla priemerný úbytok  na obvode pásu 1cm
  • kto schudol na hmotnosti 5kg, mohol počítať s tým, že na obvode pásu stratil o niečo viac ako 3 cm
  • ale ... ak priberiete na hmotnosti 12-15kg, váš pás sa rozšíri minimálne o 10cm

A ako tento graf vyzerá, ak porovnáte ženy a mužov?
chudnutie podľa pohlavia - rozdiel medzi mužom a ženou