
Recept: Kaša z ovsených vločiek od fitness kuchára Petra Melkusa (I.)
Ovsené vločky sú považované za potravinu, ktorá by nemala chýbať v jedálnom lístku kulturistov, priaznivcov fitness, nielen tých, ktorí sa snažia nabrať svalovú hmotu, ale aj tých, ktorí si vytýčili ibný cieľ - chcú zhodiť niečo na hmotnosti (samozrejme, rozdiel medzi prvou a druhou skupinou bude predovšetkým v množstve denn zjedených ovsených vločiek).
Ako už napovedá sám názov, ovsené vločky sú vyrábané z ovsa a na trhu je dostupných hneď niekoľko druhov ovsených vločiek. Ich kvalita je rozdielna tzn. každý by si mal nájsť „tie svoje“ ovsené vločky, ktoré mu najviac vyhovujú kvalitou, ale aj chuťou. Znie to paradoxne, ak spomíname rôzdne druhy ovsených vločiek, ale pravda je taká, že odlišujú sa od seba nielen drobnými odchýlkami vo výrobnom procese a balením, ale aj vstupnou surovinou – len v strednej Európe sa pestuje 50 druhov ovsa.
Ako sa vyrábajú ovsené vločky?
Ovsené vločky sa vyrábajú z olúpaných zŕn ovsa, ktoré sa pred ďalším spracovaním dôkladne vyčistia (dôkladnosť vyčistenie zistíte veľmi ľahko - stačí, ak ovsené vločky zalejete vodou a sledujte, koľko nečistôt bude plávať na povrchu vody; tje dobre očistené ich budú mať minimum).
Olúpané, vyčistené ovsené zrná sa na niekoľko hodín vystavia vlhku (naparia sa), následne sa lisujú (naplocho pomocou rotujúcich valcov) a sušia. Sušenie deaktivuje enzymatické látky, ktoré by postupom času spôsobovali horkú chuť vločiek, napriek tomu však sledujte dobu oužiteľnosti vločiek – čerstvé sú určite chutnejšie, časo aj dobre spracované ovsené vločky majú tendenciu zhorknúť. Sušenie nedáva len konečný vzhľad ovseným vločkám, ale uvoľní aj plevy – tie sa mechanicky odstránia (v zariadení, ktoré býva označované ako lúpač). Usušené ovsené vločky sa triedia a balia podľa veľkosti.
Prečo sú ovsené vločky tak cenené?
Stačilo by napísať, že kvôli univerzálnemu použitiu, ale pravdou je, že ich hodnota je ukrytá v zložení - majú vysoký obsah bielkovín (cca 14,5%), sú zdrojom komplexných sacharidov (obsahujú ich cca 66,5% - tieto sacharidy majú schopnosť dobre zasýtiť, vstrebávajú sa postupne a pretože nezvyšujú prudko hladinu inzulínu, sú vhodné aj do redukčných programov), nenasýtených mastných kyselín (tuku majú cca 7% - práve kvôli vyššiemu obsahu tuku sa nedajú dlhodobo skladovať, časom chtiac nechtiac zhorknú), balastných látok (vlákniny), vitamínov B1, B6 a E, železa a vápnika.
Existuje veľa receptov na prípavu ovsených vločiek (poľahnite sa, niektoré z nich si určite priblížime aj na našej web stránke), používajú sa samostatne, aj ako suroviny na prípravu ďalších jedál.
Je možné nahradiť ovsené vločky kukuričnými lupienkami?
Mnohí z vás, ktorí sa venujete kulturistike a fitness, ovsené vločky nevyužívate vo svojom jedálnom lístku. Snáď najčastejším dôvodom, ktorý spomínate, je výrazne komplikovanejšia príprava napríklad raňajok v porovnaní s raňajkami, ktoré získate z kukuričných lupienkov, cornflex. Je ale možné ovsené vločky nahradiť cornflexami? Odpoveďou vám môže byť postup (zverejnil ho M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo), akým sa cornflex pripravujú: „Kukuričné zrná sa namočia do lúhu - áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochucovacom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Ďalej sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v konzervačných látok a prísad. To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku“, konštatuje americký lekár.
Nahradia müsli ovsené vločky?
Mnohí z vás ovsené vločky poznajú ako súčasť müsli a müsli tyčiniek. Aj jedno, aj druhé sa nedá s ovsenými vločkami porovnávať už aj preto, že pri ich príprave bolo použité (spravidla) veľa cukru (fruktózy), v prípade tyčiniek aj stužených tukov. Suma sumárum, konzumáciou müsli (zvlášť tých, ktoré sú "zlepené" v hrudkách) dodávate svojmu telu zbytočne veľa sacharidov a tukov a eliminujete to, čo je na ovených vločkách najviac oceňované - schopnosť pomaly zvyšovať hladinu inzulínu, s čím súvisí dlhodobejšie oddialenie pocitu hladu (ak sa hladina izulínu zvýši veľmi rýchlo, z krvi sa "stráca" cukor a nastupuje pocit hladu).
Existuje veľa receptov, podľa ktorých si môžete pripraviť kašu z ovsených vločiek - v nasledujúcom videoklipe vám ukážeme, ako si z ovsených vločiek môžete pripraviť veľmi jemnú kašu, ktorá je chuťovo takmer totožná s kašou krupičnou. Jemnú konzistenciu kaše ocenia mnohí, ktorí hľadajú návod na rýchle a chutné raňajky - ak ju doplníte o zdravé tuky z orechov a mandlí, prípadne suplementy (na doplnenie aminokyselín, vitamínov a minerálov), môžete ju bez problémov využívať v akomkoľvek období prípravy, bez ohľadu na to, či je vašim cieľom chudnutie, naberanie hmoty, alebo iba zvýšenie kondície.